GÜNEY24.COM / KÖŞE YAZILARI
Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere bu günkü yazımızda ikinci el araç nerelerden alınmalı, alırken nelere dikkat edilmeli gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Herkesin hayali, temiz sağlam ve sorunsuz bir arabaya binmek. Ama bu hayali gerçekleştirirken alıcının dikkat etmesi, bilmesi ve uygulaması gereken bazı kurallar, maddeler var. Araba alırken değil, daha araba almaya karar verirken dikkat etmesi gereken hususlar var. Peki, nedir bunlar şimdi yazalım.
Öncelikle benim neden ve nasıl bir araca ihtiyacım var ve bu araç için oluşturabileceğim bütçem ne kadar? Aslında işin en öncelikli ve hassas noktası karar aşamasıdır, karar verirken eldeki bütçeyi olabilecek en iyi araç için kullanmayı bilmek önemlidir. Gelin isterseniz önce karar aşamasını değerlendirelim.
İlk önce nasıl bir araç?
Hem aile hem iş için kullanılabilecek hafif ticari bir araç mı? Yoksa arada dağa bayıra çıkarım SUV olmazsa olmaz mı ya da spor arabamı veya ayağımı yerden kessin model fark etmez mi diyenlerdensiniz? Aslında her insanın sevdiği beğendiği bir araç modeli muhakkak vardır ama bazen şartlar o beğendiğimiz araca sahip olmamızı engelleyebiliyor. Mesela genç bir çiftsiniz spor hatchback bir araç almak istiyorsunuz ama yeni doğmuş bir çocuğunuz var bu durumda maalesef bagaj hacmi genelde küçük olan spor araçlardan uzak durmak zorundasınız.
İkinci husus ise artık 2. el araç alırken klişe haline gelmiş olan kaza, boya, değişen parça, tramer kaydı ve km sorusu. Diyelim ki bir araç beğendiniz ama satıcı size aracın daha önce ufak tefek kazalara karıştığını söyledi, bu durum moralinizi hemen bozmasın. Aracın kaza yapmış olması veya tramer kaydının bulunması o aracın sizi yolda bırakacağı anlamına gelmez eğer değerinde ve bilerek alıyorsanız hiçbir sorun olmaz.
Hasar kaydı bulunmayan araç kaza yapmamış mı sayılıyor?
Çoğu kişinin yanıldığı başka bir husus ise hasar kaydı bulunmayan aracı kaza yapmamış zannetmektir. Aslında çok büyük bir kaza yapmış aracın bazen hasar kaydı bulunmayabiliyor bu da kaza yapan aracın sigorta veya kaskodan değil de insanların hasarı kendi cebinden karşılamasından kaynaklanıyor. Biz sektörün yıllardır içerisinde olduğumuz için değişik fikirlerde değişik arayışlarda olan birçok müşteri ile karşılaşabiliyoruz, örnek verecek olursak kimisi benim alacağım araçta kesinlikle boya veya değişen parça bulunmamalı diyor ve sonuç olarak aradığı aracı emsalleri arasından daha yüksek fiyata satın alıyor. Bazı müşteriler de bütçem kısıtlı bu bütçe ile alabileceğim en yüksek model aracı almalıyım diye düşünerek 2010 model orijinal bir araç yerine aynı bütçe ile 2015 model ama tamamen orijinal olmayan bir araç seçebiliyor. Aynı şeyler km için de geçerli düşük km olan bir araç ile yüksek km olan bir araç aynı fiyatta olmuyor, mesela 100 bin km 10 yaşında bir araç alacakken aynı fiyata 250 bin km ama 5 yaşında bir araç tercih edilebiliyor.
İşi özetleyecek olursak 2. el araç alırken aracın orijinalliği ve kilometresi fiyatı doğrudan etkileyen en önemli faktörler ama bunu şöyle algılamamak lazım. Orijinal olmayan araç alırsam satarken sıkıntı yaşarım veya yüksek km araç alırsam beni yolda bırakır mı? Bir aracı eder fiyatına alıyorsanız satarken de sıkıntı yaşamazsınız ama kazalı bir aracı orijinal fiyatına, düşük km bir aracı yüksek km araç fiyatına alıyorsanız satarken sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Peki gelelim 2.el araç almak istiyorum nerden almalıyım sorusuna…
Genelde hemen herkesin ilk yaptığı iş malum sarı siteye girerek uygun aracı aramaya koyulmak ama o sarı sitede sizi bekleyen kötü sürprizlere hazırlıklı mısınız? İlk önce şurada anlaşalım yaşadığımız devirde hiç kimse elindeki malını her ne kadar ihtiyacı olursa olsun ederinin çok altında satmaz eğer bir ilan da fiyat ederinin çok altında yazılıysa hemen o ilandan çıkınızJ çünkü büyük ihtimal ya kaparo dolandırıcısıdır ya da aracında gizlediği kusurlar fazlasıyla vardır.
En sağlıklı 2. el alım noktaları bu iş için yeterlilik belgesi bulunan gerekli evrakları eksiksiz olan 2.EL ALIM SATIM YETKİ BELGESİ’ne sahip firmalardır. 2. El araba pazarları ve şahıs satıcılar her zaman biraz daha risklidir çünkü pazardan ya da şahıstan aldığımız araçlarda sonradan oluşabilecek bir sorunda karşımızda bir muhatap bulmak oldukça zor.
Şimdi aradığımız aracı bulduğumuzu farz edelim artık yapmamız gerekenler nelerdir?
Aslında aracımızı bulduktan sonra bize düşen pek bir iş kalmıyor, bu noktadan sonra satıcı ile birlikte kurumsal bir expertiz firmasına giderek detaylı bir expertiz yaptırarak aracın varsa kusurları ve eksiklerini öğrenerek ne aldığınızı bilmeniz lazım. Tabi ki 2.el bir araçta küçük sorunlar çıkabilir tamamen sorunsuz bir araç bulmak zaten çok zor. Eğer alacağınız aracın expertiz sonucunda kaporta durumu satıcının söylediği ile uyuşuyorsa motor ve şanzımanın sorunu yoksa ufak tefek bakım eksikleri sineye çekilebilir ki zaten 2.el bir araç aldığınız için satıcı he ne kadar bakımlı olduğunu iddia etse de siz yine de alır almaz rutin bir bakımdan kaçınmayınız. Expertizi kurumsal ve tam detaylı yaptıracağınız için km orijinallik sorgusu ve hasar kaydı da bu expertiz ile birlikte size sunulacaktır.
Expertiz işimizde bittiğine göre artık satış aşamasına geçebiliriz. Satıcı ile birlikte en yakın notere giderek satışı gerçekleştirebilirsiniz. Satış işlemi gerçekleşmeden önce ödeme yapmamanızı öneririm artık noterliklerde güvenli ödeme sistemi bulunmaktadır. Yani paranız noterliğin havuz hesabında bekletiliyor satış işlemi bittikten sonra para satıcının hesabına aktarılıyor. Bu sistemi kullanmayacaksanız işlemler bitip ruhsatınızı aldıktan sonra para transferini gerçekleştirebilirsiniz. Bu transferi gerçekleştirirken de dikkat etmeniz gereken olay size devir veren kişi ile parayı yollayacağınız hesap sahibinin aynı kişi olmasıdır.
Bu günlük sizlere aktarabileceklerim bu kadar umarım hayatınızın bir aşamasında işinize yarayacak bilgiler verebilmişizdir, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere kalın sağlıcakla…
G24 Köşe Yazarı / Faruk Koç