DAİŞ’ten kaçtığı Kobanê’ye piyanist olarak dönüyor

DAİŞ’ten kaçtığı Kobanê’ye piyanist olarak dönüyor
Yayınlama: 03.07.2019
A+
A-

DAİŞ’in Kobanê saldırısı üzerine göç etmek zorunda kalan Necim Muhammed, Kobanê’ye piyanist olarak dönüyor. 

Güney24- DAİŞ’in Kobanê saldırısı üzerine göç etmek zorunda kaldığı Diyarbakır’da Ma Müzik Akademisi’nde Kürt müzik yolculuğuna başlayan Necim Muhammed, 5 yıl aradan sonra Kobanê’ye piyanist olarak dönüyor. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Kent Konservatuarı, atanan kayyum Cumali Atilla tarafından kapatıldı. Konservatuarın kapatılması üzerine 490 kursiyer ve 150 akademik eğitim alan öğrenci Ma Müzik Akademisi’yle müzik eğitimlerini sürdürdü. Akademi bu yıl 35 öğrencisini mezun etti. Halk sanatçısı yetiştirme amacıyla eğitimlerini sürdüren Ma Müzik Akademisi’nin mezunları, “Kürt çocuklarını müziksiz bırakmayacağız” diyerek, yıllardır aldıkları eğitimleri, ardıllarına aktarmak için kolları sıvadı.

 DAİŞ’TEN KAÇTI MÜZİK YOLCULUĞU BAŞLADI 

Her biri ayrı bir hikayeyle Kürt müziğinin geliştirilmesi için Aram Tigran Konservatuarı’nda buluştu. Bunlardan biri DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 2014 yılında ailesiyle birlikte Diyarbakır’a göç etmek zorunda kalan 18 yaşındaki Necim Muhammed. Çocukluğunda piyanist olma hayalli kuran Muhammed, DAİŞ’in saldırıları sonucu tüm hayalleri yarım kaldı.  

PİYANİST YOLCULUĞUNA BAŞLAR 

Geldiği Diyarbakır’da ilk olarak Kayapınar Belediyesi bünyesinde bulunan Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde müzik eğitimine başlayan Muhammed, eğitmen olmamasından dolayı hayalleri bir kez daha yarıda kaldı. Bu kez Aram Tigran Konservatuarı’yla yolları kesişen Muhammed, 2015 yılından buyana Kürt müziğinde piyanist olacağı yolculuğa başladı. 

BİR KEZ DAHA YARIM KALAN HAYALLER

 Aram Tigran Konservatuarı’nda ilk olarak Ud eğitimi alan Muhammed, daha sonra keman eğitimiyle devam etti. Keman eğitimini tamamlamadan, belediyeye atanan kayyum konservatuarın kapılarına kilit vurur ve Muhammed’in hayali bir kez daha yarım kalır.   

‘KOBANÊ’Yİ MÜZİKSİZ BIRAKMAYACAĞIM’

Ma Müzik Akademisi’nin kurulmasıyla bu kez çocukluk hayalleri olan piyano eğitimi almaya başlayan Muhammed, yaklaşık 4 yıl süren eğitim süreci ardından piyanist olarak mezun oldu. Piyanist eğitmeni olan Muhammed, DAİŞ saldırılarından dolayı kaçmak zorunda kaldığı Kobanê’ye, bir piyanist olarak geri dönüyor. Zorlu şartlara rağmen Ma Müzik Akademisi’nde tamamladığı eğitim sürecini Kobanê’ye taşıyacağını dile getiren Muhammed, “Aram Tigran Konservatuarı ve Ma Müzik Akademisi’nden öğrendiğim her şeyi Kobanê’nin çocuklarına öğreteceğim. Kürt müziğinin geliştirilmesi için Kobanê’nin çocuklarına ders vereceğim. Kobanê’yi müziksiz bırakmayacağım” diye konuştu. 

Kaynak: MA

autokocbantreklam
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.