Erdoğan erken emeklilik konusunda son noktayı koydu

Parti grubunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken emeklilik tartışmalarına “Erken emekliliği sosyal güvenlik sisteminde tasvip etmiyoruz.Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. Hiçbir ülke buna dayanamaz” diyerek noktayı koydu.

Erdoğan erken emeklilik konusunda son noktayı koydu
Yayınlama: 16.10.2018
A+
A-

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  erken emekliliği sosyal güvenlik sisteminde tasvip etmediklerini belirterek ”Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. Hiçbir ülke buna dayanamaz” dedi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde gündemden düşmeyen emeklikte yaşa takılanlar konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

“Böyle bir yükü ülkenin sırtına yükleyemeyiz” diyen Erdoğan, “Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz. Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum” ifadesini kullandı.

”HİÇ BİR ÜLKE BUNA DAYANAMAZ”

Böyle bir uygulamaya hiç bir ülkenin dayanamayacağını söyleyen Erdoğan konuşmasının devamında, ” 20 yıl çalışıp, 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Buna hiçbir ülke dayanamaz. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulmadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü. Bugün ortalama emeklilik yaşı 52’dir. Bu AB’de 65’tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor. Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.