GAÜN’ün Sayıştay Raporu’ndaki ‘Usulsüzlükleri’ Meclis Gündeminde

<strong>GAÜN’ün Sayıştay Raporu’ndaki ‘Usulsüzlükleri’ Meclis Gündeminde</strong>
Yayınlama: 05.10.2022
A+
A-

Sayıştay’ın Üniversitelere ilişkin her yıl düzenli olarak açıklamış olduğu Denetim Raporları kamuoyuna sunuldu. Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Gaziantep Üniversitesi’nde tespit edilen usulsüzlükleri TBMM gündemine taşıdı.

GÜNEY24.COM – Halkların Demokratik Partisi Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul’un, Sayıştay tarafından tespit edilen usulsüzlükleri şu şekilde sıraladı:

⮚             Üniversitenin alacakları ile ilgili olarak tahsili sağlanamadığı için icra dairelerince takibi yapılan alacakların, 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında izlenmediği görülmüştür.

⮚             Üniversitenin akademik birimlerinin doğrudan temin yoluyla yapmış olduğu alımları EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumuna bildirmediği tespit edilmiştir.

⮚             4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Doğrudan temin” başlıklı 22/d maddesine göre doğrudan temin usulü ile yapılmış olan ve belli süreyi kapsayan yapım işlerinde yüklenici firma ile sözleşme yapılmadığı tespit edilmiştir.

⮚             Üniversitenin bazı birimlerinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılan alımlarda yasaklılık kontrolünün yapılmadığı tespit edilmiştir.

⮚             Üniversitenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesi ile doğrudan temin kapsamındaki yapım işleri için Kanunda öngörülen %10’luk sınırı Kamu İhale Kurumu’nun uygun görüşü olmaksızın aştığı tespit edilmiştir.

⮚             Üniversitenin muhtelif yapım işlerinde sözleşmede belirtilmiş olan teminat sürelerinin dolmasına karşın kesin kabul işlemlerini tamamlamadığı tespit edilmiştir.

⮚             Kiralama işlemlerinin incelenmesi sonucunda; Üniversitenin mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazların kiralanmasına ilişkin ihalelerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesinin (g) bendine istinaden pazarlık usulüyle yapıldığı tespit edilmiştir.

⮚             Üniversitenin tapuda kendi adına kayıtlı taşınmazlarından, cins tashihi yapılmayan taşınmazlar bulunduğu tespit edilmiştir.

TBMM’ye taşıdı

HDP’li vekil Toğrul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için sunduğu önergede şu sorulara yer verdi:

1-            Sayıştay raporlarında Gaziantep Üniversitesi ile ilgili tespit edilen usulsüzlüklere ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise ne aşamadadır? Açılmamış ise nedeni nedir?

2-            Yukarıda tespit edilen usulsüzlükler ile ilgili tarafınızca bir açıklama yapılacak mıdır, söz konusu olan usulsüzlükler nedenleri ile birlikte izah edilecek midir?

autokocbantreklam
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.