Gaziantep’teki istismar olayı TBMM gündeminde

Gaziantep’teki istismar olayı TBMM gündeminde
Yayınlama: 15.12.2022
A+
A-

Son zamanlarda ülke genelinde infial yaratan tarikat ve cemaatlerde yaşanan cinsel istismar olaylarına bir yenisi Gaziantep’te eklenmişti.

GÜNEY24.COM – Halk Tv’de yayınlanan ”Kayda Geçsin” programında konuşan Gazeteci Murat Ağırel, bir tarikatın Gaziantep bölgesindeki temsilcilerinin 5-6 ve 17 yaşında 3 çocuğu istismar ettiğini açıklamıştı.

Halkların Demokratik Partisi yaşanan bu istismar olayını Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık tarafından cevaplanması için soru önergesi verdi.

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul meclis gündemine taşıdığı konuyla ilgili, yaşanan her çocuk istismarının ideolojik, politik ve siyasal olduğuna dikkat çekerek,  “İktidarın uyguladığı liberal, muhafazakâr, gerici politikalar her gün bir yerde karşımıza kadına, çocuklara yönelik şiddet, tecavüz, taciz, istismar vakaları olarak çıkmaya devam ediyor. Açığa çıkan her çocuk istismarı vakasında iktidar toplumun aşina olduğu farklı bir gündem yaratma, faili değil mağduru suçlama, normalleştirme, münferit bir olay gibi yansıtma vb politikalarla istismarın üzerini örtmeye çalışmaktadır. Böylelikle sorunun asıl kaynağı olan politikaların sorgulanması engellenmek, cemaatler, tarikatlar üzerinden toplumsal ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi devam ettirilmek istenmektedir. Yaşanan her çocuk istismarı ideolojiktir, politiktir, siyasaldır. Ülkede son zamanlarda yaşanan istismar olaylarından bir benzerinin de vekili olduğum Gaziantep’te yaşandığı iddia edilmektedir’’ dedi.

Tarikatların yargı dokunulmazlığı mı var?

Milletvekili Toğrul, Bakan Derya Yanık tarafından cevaplanması için sunduğu önergede şu sorulara yer verdi:

  1. Basına yansıyan bu insanlık dışı olay dışında söz konusu tarikatın benzer vukuatları var mıdır? Bu durumun tespiti için etkili bir soruşturma yapacak mısınız? Ya da yürüttüğünüz bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır?
  2. Bu olayların çok sıkça ülkemizde yaşanıyor olması yeterince önlem alınmadığını gösteriyor. Bundan dolayı bakanlık olarak vicdani ve hukuki sorumluluk hissediyor musunuz?
  3. Bakanlığınız Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Kadri tarikatının Nadiri koluna ait şeyhinin oğlu davasına müdahil olacak mıdır?
  4. Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Kadri tarikatının Nadiri koluna ait şeyhinin oğlu davasında iyi hal indirimi uygulanmasının gerekçesi nedir? Cinsel istismar davalarında iyi hal indirimi uygulanmaması konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?
  5. Tarikat ve cemaatlere mensup kişilerin sürekli cinsel istismar uygulamalarıyla gündeme gelmelerinin temel nedeni bakanlığınıza göre nedir?
  6. Tarikat ve cemaatlerin sürekli cinsel istismar olaylarıyla gündeme gelmesi ve olayların üzerine iktidarınız tarafından yeterince gidilmemesi bu yapıların dokunulmaz olduklarını ve yargının müdahale edemediği alanlar kanısı oluşturmaktadır. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
  7. Bakanlık olarak ülkede yaşanan cinsel istismar olaylarını engellemek için neden çalışmalar yürütmüyorsunuz?

G24 Haber Merkezi

autokocbantreklam
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.